Video afspelen

SYMPHONY OF FIRE

duurzaam pyromuzikaal machineorkest met de geur van ozon

Sinds de holbewoners is vuur en bliksem al topentertainment voor de gehele mensheid. Nu gebruiken twee uitvinders uit Deventer – Uwe Dobberstein en Peter de Man – deze oerkrachten voor hun muzikale symfonieën. De krankzinnige liveshows bestaan uit knetterende tesla coils, metershoge vlammen en explosies die tezamen harmonieën en ritmische patronen vormen. Symphony of Fire dresseert de natuur zelve!

Net als techno grondleggers Kraftwerk werken ze in een eigen laboratorium non-stop aan nieuwe instrumenten en muziek. Er ontstaat in Deventer een compleet computergestuurd megaorkest van vuurmachines! Chiptune, rock, klassiek en hiphop zijn de muzikale inspiraties van de mannen. De uitkomst is spectaculair anders.

Het pionierswerk wordt nu opgemerkt. Het NOS-journaal maakte al een reportage. Binkbeats en Def P werkten samen met de heren. Ze organiseren een eigen festival – ‘De Langste Nacht’ – en Burning Man en Dutch Design Week mochten ze al afsluiten. The future is here!

Uwe Dobberstein en Peter de Man

Zodra Uwe Dobberstein en Peter de Man het idee kregen een milieuvriendelijke en muzikale vuurwerkshow te creëren, was Symphony of Fire snel geboren. Zuid-Afrikaan Uwe is verantwoordelijk voor de vormgeving, natuurkundige processen en haalt letterlijk de zweep over het orkest tijdens liveshows. Peter is dirigent, componist en het elektronisch wonder. Hij werkte eerder samen met kunstenaar Daan Roosegaarde. Peter: ´De taal van Symphony of Fire is universeel, maar we geven het publiek iets wat ze nog nooit gezien, gevoeld en gehoord hebben.’

HET ORKEST

Brutus alias ‘De Kannonen’

Visueel: Blauwe vlammen

Geluid: Grote doffe drumexplosie, normale drumexplosie, kleine schelle drumexplosie

Achtergrond: Brutus is geboren op oudejaarsavond 2012, te midden van zware explosies en vuurwerk. Brutus is nog jong maar nu al groot en gespierd. Met zijn reputatie van lompe spierballen aanpak, kun je hem beter niet boos maken. Hij houdt van harde en strakke ritmes.

Bambam alias ‘De Knalpijp’

Visueel: Matzwarte hoorn

Geluid: Kick, Tom , Snare knallen

Achtergrond: Bambam is het kleine neefje van Brutus. Hij heeft “maar” drie knalpijpen en kan kick, tom en snare spelen, net als Brutus! Brutus is een beetje lomp en lui en komt daarom alleen op de grote feesten. Bambam is daarentegen altijd bereid op te komen dagen. Zolang er wat te knallen valt natuurlijk.

Neo alias ‘Grote Bliksem’

Visueel: Koperen coil met speciale toroid

Geluid: Midden en lage octaven

Achtergrond: Neo is de eerste grote teslacoil die zich aansluit bij het Symphony of Fire orkest. Neo is “The Chosen One” en staat bekend om zijn dikke witte bliksemstralen. Hij kan meerdere tonen tegelijk spelen en behoorlijk hard. Door de komst van Neo kan Symphony of Fire orkest voor een groter publiek spelen.

Ezzmeralda

Visueel: Magische plasmabollen toroid

Geluid: Midden en hoge ocataven

Achtergrond: Ezzmeralda is de nieuwste teslacoil die zich aansluit bij het Symphony of Fire orkest. Ze is mooi. Ezzmeralda is de leadzangeres en staat bekend om haar paarse plasmabollen bliksemstralen. Ze kan meerdere tonen tegelijk spelen in de hogere octaven. Door de komst van Ezzmeralda kan Neo zich focussen op bastonen terwijl ‘Ezzme’ de lead zingt.

Sparky alias ‘Kleine Bliksem’

Visueel: Zwarte coil met klassieke toroid

Geluid: Hoogste octaven

Achtergrond: Sparky is de eerste en de kleinste teslacoil die zich aansloot bij Symphony of Fire. Sparky staat bekend om zijn mooie witte en paarse bliksemstralen en strakke, melodieuze spel. Een echte aanwinst voor het orkest.

Hissius en Hissteria alias ‘De Tweeling’

Visueel: Intense rode, groene en gele vlammen

Geluid: Hihats

Achtergrond: Hissius en Hissteria zijn een twee-eiige (dizygote) tweeling geboren tijdens De Langste Nacht 2015. Deze broer en zus lijken erg op elkaar en doen bijna alles samen. Hissius is de jongen, houdt van stoere muziek en zijn lievelingskleur is intens blauw. Zijn zus Hissteria is meer romantisch aangelegd, haar lievelingskleur is diep rood.

Vulcan alias ‘De Vlammenwerper’

Visueel: Vuurbal, vuurkomeet en vuurpilaar

Geluid: Vlammenwerper en machinegeweer

Achtergrond: Hephaestus oftewel Vulcan is de god van vuur, vulkanen en smeden. Als zoon van Zeus is hij lang geleden geboren. Vulcan is stiekem verliefd op Rosie en hij houdt ervan als het een beetje heet wordt.

Hisshiss alias ‘De Lantaarn’

Visueel: Blauwe waakvlam, gele agressieve vlam (lang), geest vlam (pulserend)

Geluid: Zacht(er) sissende lucht, hard sissende vlam

Story: Hisshiss, de eerste zoon van Vulcan is geboren op 5 april 2015 tijdens het rituele paasvuur. Hij heeft een klein lichaam en een kleine schitterende vlam. Hisshiss wordt gerespecteerd vanwege zijn snelle en strakke ritmes. Dit is ook waarom Brutus dol op hem is.

Rosie alias ‘De Jag’

Visueel: Een omgebouwde Jaguar V12-motor

Geluid: Brullende bassen, “Ahoega”-toeter

Achtergrond: Rosie is een wulpse dame met een lage stem door het vele drinken en roken. Ze is herboren tijdens De Langste Nacht 2014. Ze houdt van zingen, flirten en heeft altijd zin in een feestje.

Mr. Yellow alias ‘De Dikke’

Visueel: Een dik en knalgeel aambeeld

Geluid: “BOOM!”

Achtergrond: Mr. Yellow (Meneer Geel) is een zwaar, oud en chagrijnig aambeeld. Hij houdt niet van lopen, praten of dansen. Sterker nog, hij houdt niet eens van muziek. Meneer Geel laat zich maar één keer horen tijdens de show. En dat is om duidelijk te maken dat het nu afgelopen is met die herrie! Het afvuren van een aambeeld is een oude traditie van smeden die bijna is uitgestorven. Mr. Yellow en Symphony of Fire houden de traditie in ere.

Agent Orange alias ‘Carbid Kanon’

Visueel: Hij is oranje! Hoe hoog komt de bal?

Geluid: Boem of BOOM, je weet het nooit!

Achtergrond: Het carbidschieten is een Nederlandse traditie die vooral bekend is in het oosten van Nederland. Agent Orange laat met zijn knaloranje pak, oranje voetbal en een stukje carbid luid en duidelijk weten wanneer het volkslied is afgelopen en de show mag losbarsten. Agent Orange is erg vaderlandsgezind en was geheim agent voor de AIVD. Hij houdt van een harde knal, Nederlandse tradities en voetballen.

Luminions alias ‘De Onderdanen’

Visueel: Alle kleuren licht

Geluid: Geen

Achtergrond: Luminions zijn eeuwenlang slaven geweest van demonen. Echter een klein groepje van vijf is ontsnapt en geadopteerd door Symphony of Fire in 2015. Nog steeds bang voor Hades en andere demonen, blijven ze doorgaans dicht in de buurt van de grotere machines. Want zolang ze de grote machines mooi in het licht zetten, genieten ze hun bescherming.

T-Minus alias ‘The Clock’

Visueel: 350 rode leds in een spiegelbehuizing

Geluid: Geen

Achtergrond: T-Minus was ooit een gewone klok, maar werd afgekeurd omdat hij liever aftelde dan optelde. Dat maakt Symphony of Fire weinig uit, sterker nog: T-Minus kan behoorlijk handig zijn om mensen te laten weten wanneer de show begint. T-Minus houdt niet van te laat komen en wordt nerveus wanneer het bijna tijd is.

Met dank aan

Symphony of Fire bedankt iedere (toekomstige) bezoeker en alle boekers die een podium biedt aan het orkest.

Speciale dank gaat uit naar Radboud Stam, Emil Salomé, Henry Kamp, Bas Jansen, Armand Scholtes, Joyce Tuut, Bart Kuijper, Erik Verbeek, Freerk Wieringa, Douwe Hibma, Han Nijhof en Christiaan Peters.

Onze componisten Mattijs Muller, Almar Kok, Max Ligtenberg, Don Goliath en Vincent Nijhof.

Onze sponsoren Lenovo Computers, EPS Uitlaten, Kawe B.V., CE Perslucht, Machinefabriek Geurtsen, Machinefabriek Eysink, Bella Macchina, Kuil-Nicos, Coral Tech, FabLab Enschede, Reith Laser b.v., Senior Aerospace Bosman, Versinox, Louritha Dobberstein, Anton aan de Stegge, Rindert Ybma, Rein Hunink, Roderik Somerdijk, anonieme sponsoren en iedereen die geld voor brandstof heeft gedoneerd!

Symphony Of Fire wordt ondersteund door onbegrensd productiehuis De Nieuwe Oost

© Symphony Of Fire

Website: Harco Rutgers